וסת ומחזור חודשי – כל מה שרצית לדעת
מה זה מחזור חודשי?
וסת , שהיא הדימום החודשי, שחלקנו קוראות לו מחזור, מתחיל אצל נערה שנמצאת בגיל ההתבגרות ונמשך בכל תקופת גיל הפריון. הוסת הינה סימן עבורה שהיא והגוף שלה בהתפתחות תקינה ובבריאות שלמה. וסת היא למעשה הפרשה חודשית של רירית הרחם (מעין וילון שמכסה את הרחם ונבנה כל חודש). מחזור האישה, מחזור חודשי, מוגדר מרגע קבלת הוסת ועד קבלת הוסת הבאה אחריה.
הוסת מוגדרת כימי הדימום עצמם (ימי הנשירה של הרירית והדימום עצמו). מחזור תקין נחשב בין 21-35 ימים. וסת תקינה מוגדרת בין 2 – 8 ימים.
לדוגמא: לרוב נערה תקבל מחזור חודשי כל 28 יום, והוסת תמשך 7 ימים.
מה גיל קבלת הווסת הראשונה?
מתי מקבלים את המחזור הראשון? כל נערה מקבלת את המחזור הראשון (והוסת הראשונה) בגיל שונה. הממוצע בישראל הוא גיל 13 . הטווח התקין הינו 10-16 שנים.
מהם התסמינים שהווסת מגיעה?
סת היא חלק מתהליך ההתבגרות שבנוי מכמה שלבים : תחילה יש האצה בגדילה, הדבר יתבטא בצמיחה לגובה מהירה. לאחר מכן התחלה של הנצת שדיים. לאחר מכן הופעת שיער באזור הפות ולבסוף מגיעה וסת.
לרוב הוסת מגיעה כשנתיים לאחר האצה בגדילה.
מה הוא מחזור לא סדיר?
מחזור לא סדיר מוגדר כמחזור שמגיע לא בתדירות קבועה של פעם בחודש. המחזור התקין נחשב בין 21-35 ימים, לכן אם נערה מקבלת לפעמים אחרי חודש ולפעמים אחרי 3 חודשים מדובר במחזור לא סדיר. גם אם נערה מציינת שמקבלת לעיתים פעם בחודש ולעיתים פעם בשבועיים מדובר במחזור לא סדיר. חשוב לציין שבשנתיים הראשונות עם קבלת הוסת, הרבה בנות חוות מחזור לא סדיר, ולרובן הוא ייהפך לסדיר עד אחרי שנתיים מקבלת הוסת הראשונה. אם מחזור לא סדיר לאחר שנתיים מהוסת, מומלץ ללכת לרופאת נשים להערכה.
איך מרגישה הווסת?
ווסת המוגדרת כדימום נרתיקי חודשי, יכולה להיות מלווה בסימפטומים מעבר לדימום, אך יכולה גם להיות ללא סימפטומים. סימפטומים שכיחים הינם כאב בטן או כאב גב, עייפות, גודש בשדיים, שינויים קלים במצב רוח.
מדוע יש הפרשות חומות לפני וסת?
הוסת שהינה רירית הרחם שנושרת פעם בחודש, לרוב מתחילה בהדרגה. ביום יומיים הראשונים תתכן הפרשה מועטה – הפרשה חומה או אדמדמה שמרמזת על תחילת הוסת. דימום זה הוא התחלה של שינוי הורמונלי בגוף שגורם לנשירת הרירית. ככל שמתקדמים בימים, חלק גדול יותר מהרירית נושר והדימום מעט מתגבר.
(יש כתבה, נקשר)
מה הם כאבי מחזור/ווסת?
כאבי מחזור מתייחסים לכאבים המלווים במהלך הוסת. הוסת עצמה יכולה להיות מלווה בכאבי בטן, וכאבי גב. הדבר נובע מכך שהרחם, למעשה מתכווץ על מנת לעזור לרירית לנשור ולגרום לריקון הרחם. כיווץ זה גורם ללחץ על עצבים שנמצאים באזור הרחם, ולחץ זה לעיתים יכול לגרום לכאב בטן או כאב גב. אם הדבר נסבל מבחינת כאב, אז אפשר פשוט לזכור שלרוב הכאב ימשך מספר שעות ויחלוף. אם עדיין מאוד כואב אז מומלץ מנוחה, אפשר גם לקחת נוגדי כאבים. לעיתים גם כרית חמה על הבטן עוזרת.
אם נערה חווה כל חודש כאב בטן משמעותי, שגורם לירידה בתפקוד , למשל היא לא יכולה ללכת לבית ספר , אז אפשר לשקול ליטול גלולות. הגלולות למעשה מונעות ביוץ, ולרוב משפרות או לעיתים אף מעלימות את הכאב המופיע בווסת.
כאב נוסף שיכול להופיע בוסת, הוא כאב בשדיים כתוצאה מגודש בשל השינויים ההורמונליים של הווסת. כאב זה לרוב חולף עם חלוף הווסת. אך שוב, אם הכאב הינו מאוד משמעותי, ניתן לקחת משככי כאבים , או לנסות בהמשך גלולות. חשוב לציין , שגלולות לא תמיד עוזרות בגודש בחזה, ולעיתים יכולות להחמירו. לכן במקרה של כאבים בוסת משמעותיים חשובים להוועץ ברופא.ת נשים.
מה נחשב למחזור חודשי ארוך ומה נחשב למחזור חודשי קצר?
משך זמן מחזור תקין נחשב בין 21-35 ימים. לכן אם נערה מקבלת פחות או יותר מזמן זה, יש להתייעץ עם רופא.ת נשים. לרוב אין מדובר במצב בריאותי לא תקין, אך חשוב ללכת להבדק.
מה עושים בימי הדימום (התנהלות עם טמפונים, תחבושות וכדומה) ?
בפעמים הראשונות של הוסת ההמלצה היא להשתמש בתחבושות , ורק לאחר שהנערה התנסתה והכירה את הגוף שלה בימי הוסת, אפשר להתחיל לנסות להשתמש בטמפונים.
השימוש בטמפון /תחבושת הוא בממוצע - 3-5 פעמים ביום. לרוב ביום 1 לוסת יש מעט דימום ואז צריך פחות תחבושות/טמפונים , יום 2-3 לוסת דימום יותר ואז 3-6 ליום. יום רביעי וחמישי דימום יורד.
יש אפשרות גם להשתמש בתחבושת שמתאימה ליום ותחבושת שמתאים ללילה, שלרוב בעלת ספיגה גבוהה יותר.
אילו ולמה יש מצבי רוח במחזור ולפניו?
לעיתים הוסת עצמה יכולה להיות מלווה במצב רוח שונים: עצבנות, עצבות, דכאון.
הדבר נובע משינויים הורמונליים בגוף (ירידה בהורמונים בעת הוסת).
ישנה גם תופעה נוספת שקורית לחלק קטן מהנערות היא PMS Premenstrual syndrome
תסמונת קדם וסתית. אז מדובר דווקא בשינויים במצבי רוח הקורים כמה ימים לפני הוסת )2-4 ימים(. מצב זה מתבטא גם בהרגשת עצבנות, עייפות ויתכן עצבות.
חשוב לזכור שבשני המצבים , גם בעת ווסת, וגם אם נערה חווה PMS , שהדבר קשור לשינויים הורמונליים ולרוב יחלוף תוך מספר שעות/ימים. יש גם להדגיש כי מצבי רוח אלו אינם מעידים על מצב רגשי קבוע אלא לרוב מצב רוח זמני תלוי הורמונים. במידה ומצב הרוח הירוד או העצבני ממושך מעבר למספר ימים, יש ללכת להיוועץ עם רופאת.נשים.
אילו חשקים יש לפני ובזמן המחזור?
יש נערות המדווחות כי בעת ווסת וקצת לפני הופעת ווסת הן חשות דחף לסוג מסוים של אוכל , למשל חשק מתוק, חמוץ. יש לציין שרוב הנערות לא חוות זאת. חשוב להיות מודעת לכך שזה קשור לווסת, ולרוב יחלוף אחריה.
מחזור אחרי לידה – מתי מקבלים אותו?
הריון הוא תהליך המאפשר לגוף שלך להיפרד מהווסת החודשית לפחות ל 9 חודשים, אך עולה השאלה מה קורה אחרי הלידה מבחינת המחזור החודשי והוסת. מועד הווסת הראשונה אחרי לידה תלוי באם את מניקה או לא . באם את אינך מניקה, הממוצע להגעת הווסת הוא כ 3 חודשים. לעיתים פחות מכך ולעיתים יותר מכך.
במידה והנך מניקה, הגעת הווסת תלויה באופן ההנקה. במידה והנך מניקה באופן מלא , ממוצע להגעת הווסת הראשונה הוא כחצי שנה. במידה ואת מניקה חלקית, הוסת יכולה להגיע בין 3 – 6 חודשים בממוצע לאחר לידה. חשוב לזכור שכל אישה וגופה מתנהג באופן אחר , לכן אם קבלת וסת גם אחרי יותר מחצי שנה בהנקה מלאה, אין זה אומר שמשהו לא תקין.
הוסת היא מתנה הטבע עבור כל נערה ואישה. זהו תהליך טבעי שכל נערה ואישה עוברת במהלך שנות הפריון שלה. זכרי שזה סימן לבריאות, וכן שבכל התלבטות או שאלה, חשוב להיוועץ עם רופא.ת נשים.